Sommerhøjskolens Historie

I 1920 stemte Sydslesvig sig til at være en del af Tyskland. Store dele af befolkningen i Sydslesvig var dog dansk og Det Danske Mindretal i Sydslesvig opstod. Man oprettede danske skoler, forsamlingshuse og foreninger for at være fælles om danskheden. Der opstod en livsstil med politik og hverdag med det charmerende sprog “sydslesvigsk”. I ferierne blev børnene sendt til Danmark på lejrskoler og til feriefamilier for at styrke forbindelsen til Danmark og vedligeholde det danske sprog.

Den fri Sydslesvigske Sommerhøjskolen fandt sted første gang i 1985. 

Den blev dannet af en gruppe sydslesvigere, som gerne ville have et sted i Sydslesvig, hvor familier nord for grænsen og familier fra Sydslesvig kunne mødes og være fælles om den danske kultur og det danske sprog og samtidig nord for grænsen udbrede kendskabet til det danske mindretal i Sydslesvig. 

I Tyskland fandtes ingen højskoler, og hvor kunne man så arrangere sådan noget, uden at det blev alt for dyrt? Løsningen blev, at man lånte en dansk skole og sov på medbragte luftmadrasser i klasselokalerne. Instruktørerne underviste gratis, og alle deltagere havde tjanser i form af rengøring, opvask og kartoffelskrælning.

Konceptet i dag er det samme, selvom opvasken nu foregår på industriopvaskemaskiner, og mange sover i telte og campingvogne i stedet for i klasselokalerne. Dette gør, at vi har plads til flere deltagere. Vi ender som regel med at være 130-150 børn og voksne, hvor ca. halvdelen er fra Danmark og halvdelen fra Sydslesvig. 

Støtteforeningen

Foreningen “Sommerhøjskolens -venner” blev oprettet i 1992. Foreningens formål er at gennemføre et årligt folkeoplysnings-arrangement af en uges varighed. Den skal formidle viden om det danske mindretal samt viden og færdigheder med musisk, socialt og kulturelt indhold.